Angst på mange måder

Angst kan man have på mange måder. Og hver form for angst, har forskellige løsninger. Og behandlinger. Derfor undersøger jeg altid angstens karakter, som det første.
 
For nogen gange har der været noget at være bange for. Engang. Og denne oprindelige følelse af, at være bange, har forskudt sig. Så man har fået en fobi. Andre gange har man håndteret kaos, ved at udvikle en ordenssans og perfektionisme, som er indgribende og hæmmer livet. Det kalder jeg en "maskeret angst" og der ses oft tvangsmæssige handlinger og rigide regler. Fx omkring, hvordan en opvaskemaskine skal pakkes. 
 
Andre gange er angsten Traumefunderet og opstår der, hvor vi føler os fanget, hjælpeløse og alene. Denne angst ses ofte ved mobning og chikane. Især hos børn. 
 
Så er der den relationelle angst. Som ikke er socialangst. Men angsten for at udtrykke sig i nære relationer. Angsten for at skuffe, blive afvist eller andet negativt. Den sociale angst viser sig også i fjerne relationer, fx ved indkøb i Netto. 
 
Der er også angsten, der handler om, ikke at kunne mærke sine følelser, som kategorielle. Altså afgrænsede følelsestilstande. I stedet mærker man kaos eller måske dissociation (forsvinder ind i sig selv, bliver Tom, lammet, uvirkelig).
 
Anden angst opstår grundet andre lidelser, fx autisme og opmærksomhedsforstyrrelse. Hvor personen overstimuleres af indtryk. 
 
Så er der sygdomsangst, eksistentiel angst, generalisere angst... angst for angsten. 
 
Uanset hvad, så skal vi have fundet kernen i din angst. Og løsningen der på. For ved nogen angsttyper, fx fobisk angst, der skal eksponeres. Hvor ved traumeangst, hvor man har været låst, der skal læres at flyttes væk, fra den udløsende situation. Uden at flygte. 
 
 
 
Autoriseret Psykolog Anne Soelberg | Stationsporten 11B, 2620 Albertslund