Spiseforstyrrelser og overvægt

 
Det ville være nemt at beskrive de karakteristiske kendetegn ved de forskellige spiseforstyrrelser, og så lade det være dét. Men så forsimplet er virkeligheden ikke, hvilket betyder at mange mennesker, der har et svært forhold til mad, ikke får den hjælp de har brug for. Især overses mange med lette til moderate spiseproblematikker, der samtidigt er lidt oppe i alderen, da disse ikke er den typiske "spiseforstyrrede" person, som vi kender det fra medierne. Problemet med disse oversete spiseproblematikker er, at de udtrætter personen psykisk over tid og derfor opstår der med tiden ofte depression og angst.
 
Alle spiseforstyrrelser rummer en spiseproblematik, men ikke alle spiseproblematikker er spiseforstyrrelser. Spiseforstyrrelser karakteriseres ved nogle specifikke symptomer, hvor spiseproblematikker er mere individuelt baserede, og kan rumme træk fra de forskellige spiseforstyrrelser samt andre, der slet ikke passer ind. Derfor beskæftiger jeg mig mere med spise-problematikker end med spiseforstyrrelser, forstået på den måde, at jeg vil ind bag ved symp-tomerne (fx kontrol, overspisning, opkastninger) og finde frem til den unikke fortælling som personen rummer, og som giver liv til og har skabt disse symptomer. Overvægt kan være en spiseforstyrrelse, på lige fod med anoreksi og bulimi, ligesom både bulimiske og anorektiske symptomer, kan være strategier overfor livet, på lige fod med overvægt. 
 
Fælles for alle former for problemer med mad er, at personen med sin fornuft godt ved hvad de skal gøre for at ændre på vægten, men at de ikke formår at gøre dette "rigtige", selv om de ønsker dette. Derfor kan gode råd, kostvejledninger og diætister være en omsonst indsats, der ikke giver effekt, da de "stenene i skoen" som personen bærer med sig, konstant gnaver, og giver liv til spiseproblematikken. De fleste formår at "styre" vægten i gode perioder, hvor der er overkud, men når livet banker på i en længere periode, med alle dets besværligheder, så ryger man tilbage i de gamle strategier. Den daglige kamp mod maden trækker energi ud af én, og man bliver langsomt mere og mere udtrættet. Det betyder at livet ofte snævrer sig ind, og der sniger sig en forstillelse ind, hvor man på overfladen fungerer godt, men hvor den indre virkelighed er forvirret, urolig og smertefuld.
 
Overordnet set kan man sige, at det ikke er selve maden og vægten, der medfører psykiske smerter, men derimod den konstante indre kamp mod sig selv, der medfører lidelse. Jeg behandler derfor ikke symptomer, men ser dem som strategier der er udviklet i forhold til, at mestre "stenene i skoen", og i behandlingen fokuserer jeg på "stenenes" betydning og en forløsning samt accept af disse, så mere hensigtsmæssige strategier kan tilegnes over tid.
 
Hvis du gerne vil læse om de gængse beskrivelser af de forskellige spiseforstyrrelser, kan du følge disse links, da de kan give en genkendelse hos nogen, og dette kan være første kridt mod at modtage hjælp:
 
Bulimi:
 
Anoreksi:
 
Overspisning/overvægt (BED):
 
 
 
 
Autoriseret Psykolog Anne Soelberg | Stationsporten 11B, 2620 Albertslund